Inšpirácia z lesov

Príbeh spoločnosti Polum a jej produktov je na začiatku. Chalani z východného Slovenska sa pred niekoľkými rokmi pohrávali s myšlienkou priniesť na trh unikátne doplnky do kancelárie alebo domáceho home office. Také, ktoré by spĺňali vysoké kvalitatívne požiadavky na funkčnosť, estitiku a jedinečnosť. Prešlo niekoľko rokov a od idey, fázy prototypov a aj nepodarkov, sa v súčasnosti dostali k prvým desiatkám produktov a samotnému predaju. Prinášame vám inšpiratívny rozhovor s Petrom Fedorkom Jarom Barnom, zakladateľmi spoločnosti Polum o tom, aké to je, pustiť sa za svojim snom. Viac info o spoločnosti a produktoch nájdete aj na ich stránke www.polum.sk

Odkiaľ ste čerpali námety resp. inšpiráciu pri designe Polum produktov?

Inšpirovali sme sa v prvom rade prírodou. Začali sme vlastnými nápadmi, ktoré sme premietli do nákresov a neskôr do modelov produktov. Samozrejme, sledovaním rôznych inšpiratívnych webov sme našli dizajny, ktoré vo väčšej alebo, v niektorých prípadoch, v menšej miere prispeli k finálnej podobe nášho portfólia. Pri ich konštruovaní bolo však dôležité zohľadniť okrem dizajnu aj možnosti a náročnosť výroby.

Ako dlho trval proces designu a potom od designu k výrobe prvých prototypov?

Najviac času sme strávili pri podstavcoch pre monitory a notebooky. Prvotne sme ich plánovali celo drevené, ale dizajnovo sme s tým neboli úplne spokojní. Začali sme v roku 2017 a samotné nákresy a modelovanie trvalo približne jeden rok. Následne sme začali s výrobou prototypov, kedy sme už na základe prvých výrobkov, lepšie povedané, nepodarkov 🙂 zdokonaľovali výrobu a prispôsobovali dizajn. K finálnym podstavcom pre monitory a notebooky, stojany na perá a organizérom, sme sa dostali takmer po troch rokoch od prvotných škíc.Rozpracovaný podstavec pod notebook.

Čo vám prototypy ukázali, čo ste sa pri nich naučili, a ako sa to premietlo pri finálnych produktoch?

Pri stojanoch na perá, kvetináčoch a svietnikoch sme prvotne plánovali opracovať drevený hranol rádiusovou frézou v štyroch hranách a hotovo. Bol to veľmi jednoduchý postup a za krátky čas sme vedeli vyrobiť veľké množstvo výrobkov . Avšak neboli sme s tým spokojní, preto sme navrhli rádiusové opracovanie celých štyroch plôch hranola. Takéto opracovanie je však veľmi náročné, tak sme si k tomu prizvali skúsenejších stolárov a našli riešenie v podobe výroby vlastného nástroja – frézy s rádiusom, ktorý je jedinečný pre naše stojany. Jeho výroba nebola lacná, ale výsledok stojí za to. Výroba prototypov nám okrem iného ukázala aj to, aký je proces výroby časovo náročný. Kvôli tomu sme sa snažili postupne každý krok opracovania, montáže či finalizácie produktov, zefektívniť no s dôrazom na kvalitu a funkčný a pekný dizajn.

Pri vašich produktoch využívate viacero materiálov – drevo, korok, hliník. Prečo práve táto kombinácia a odkiaľ máte vstupné materiály?

Masívne drevo je základným prvkom v našej výrobe. Rozhodli sme sa pracovať s dvomi drevinami, ktorými sú buk a orech. Teda svetlá a tmavá drevina. Orech poskytuje nádhernú kresbu dreva, zatiaľ čo buk je v našich končinách najznámejšou drevinou a je ľahšie dostupný. Nakupujeme ho v Snine v jednej z najväčšej fabrík na spracovanie bukového dreva na Slovensku. S orechom je to už omnoho ťažšie. Ten si vieme zadovážiť z rôznych skladov na dreviny v rámci východného Slovenska. Nakupujeme ho ako fošne a spracuvávame ďalej na dosky a hranoly. Hliník je z väčšej časti doplnkom, ktorý pridáva produktom elegantnosť a dokonalejší dizajn. Tu spolupracujeme s viacerými firmami v rámci Slovenska. Hneď od začiatku ako sme začali tvoriť naše podstavce, stojany a organizéry, sa stal korok ich neodmysliteľnou súčasťou. Je to výborne spracovateľný prírodný materiál, ktorý sme si veľmi obľúbili. Práve vďaka kombinácii týchto materiálov sme po dlhšej dobe navrhovania, kreslenia či výroby prototypov, dospeli k finálnym podobám produktov, s ktorými sme boli spokojní my a veríme, že budú aj naši zákazníci.Stojany na perá pred finálnou úpravou

Čím su produkty Polum špecifické a unikátne? Plánujete produktovú radu v budúcnosti rozširovať?

Unikátnosť našich produktov spočíva hlavne v tom, že na Slovensku nič podobné nenájdete. Tiež je podstatné, že ide o poctivú remeselnú prácu a každý z POLUM výrobkov je unikátny a jedinečný. Z nášho portfólia, ktoré sme na začiatku plánovali vyrábať, sme momentálne zhruba v polovici. Tešíme sa preto na ďalšie novinky, ktoré budeme postupne uvádzať do predaja.V posledných rokoch sa stále viac dbá na zdravý životný štýl resp. work-life balance. Firmy a inštitúcie realizujú pre zamestnancov rôzne firemné akcie, benefity sa rozširujú o stále širší rozsah služieb. Ako vnímate tento trend v kontexte pracovného prostredia, jeho výbavy, kvality apod.?Je to na Slovensku badať každým rokom intenzívnejšie. Firmy k svojim zamestnancom pristupujú inak, ako tomu bolo ešte pred pár rokmi. Samozrejmosťou už je príjemné pracovné prostredie s vyšším štandardom a benefitmi, vďaka čomu zamestnanci podávajú lepšie pracovné výkony. Latku vysoko nastavili najmä IT firmy, ktoré investujú do zdravého životného štýlu, ale aj zaradenia kancelárií či priestorov na voľnočasové aktivity vo firme.

Peter Fedorko – jeden zo zakladateľov Polum

Ovplyvňuje podľa vášho názoru pracovné prostredie výkon zamestnanca, na čo by sa mali zamestnávatelia v tejto oblasti sústrediť?

Určite áno, pracovné prostredie ide ruka v ruke s výkonom a výsledkami zamestnancov. Našťastie je si toho vedomá už väčšia časť zamestnávateľov. Vrátane kvalitnej výpočtovej techniky je aj veľmi podstatné, ako vyzerá samotné pracovisko každého jednotlivca. Väčšie korporácie aj s príchodom korona krízy začali prispievať zamestancom zaujímavými finančnými čiastkami na zariadenie pracovného prostredia podľa svojho vkusu, aby sa v ňom cítili čo najpohodlnejšie. Na trhu je obrovské množstvo katalógových doplnkov a príslušenstiev, ktoré sú na vlas rovnaké. Aj to nás viedlo k tomu, aby sme vyrábali unikátne doplnky s vyššou pridanou hodnotou do kancelárií a na pracovné stoly. Spojenie prírodných materiálov, pekného dizajnu a hlavne funkčnosti v jednom.Covid 19 priniesol aj krátkodobý návrat zamestnancov domov, ktorí pracujú na home office. Aké odporúčania v kontexte pracovného prostredia v domácnostiach máte pre nich?Covid 19 si budeme dlho pamätať aj v POLUMe, keďže sme spustili web a predaj práve v tomto období. Pre firmy je to taktiež veľká neznáma, pretože sa museli v krátkom čase prispôsobiť tomu, že veľké množstvo zamestnancov na dlhší čas pracuje z domu. Veľké kancelárske priestory ostali prázdne a ľudia si vytvorili pracovné prostredie v pohodlí domova. Ako som spomínal v predchádzajúcej otazke, väčší zamestnávatelia na to promtne reagovali a dali si záležať na tom, aby pracovné prostredie ich zamestnancov z domu bolo plnohodnotné a funkčné. Pre nás je to tiež pozitívny impulz, aby sme zdokonaľovali naše produkty a prispievali k vyššiemu štandardu kancelárskeho vybavenia.

Jaro Barna – druhý spoločník Polum

Vaše plány a ciele pre najbližšie obdobie?

Cieľom je uviesť na trh všetky produkty z nášho portfólia. S ohľadom na kvalitu pracovať a zdokonaľovať všetok náš sortiment kancelárskych doplnkov a príslušenstva pre úplnú spokojnosť zákazníkov. Samozrejme, máme veľa plánov a nápadov aj s obohatením nášho portfólia o iné produkty, ale na to si ešte necháme nejaký čas ☺ V POLUMe obdivujeme projekty, ktoré vznikajú, ako sa hovorí, na zelenej lúke, čoho sme príkladom aj my. Z Polonín sú to známe Vlčie sirupy a množstvo iných inšpiratívnych projektov z nášho okolia. Plánujeme obohatiť našu výrobu o nové stroje, aby sme mohli byť v našej produkcii efektívnejší. Pritom sa však chceme držať remeselnej práce a nepoľaviť v kvalitnom dizajne produktov POLUM. Začali sme na zelenej lúke, preto sa patrí poďakovať Bohu, naším rodinám a šikovným živnostníkom, ktorí s nami spolupracujú. Rovnako tak aj všetkým ľuďom, ktorým sa naše produkty páčia a podporujú nás v našej práci.

Ďakujeme chalanom z Polumu za rozhovor, držíme im v práci prsty, želáme mnoho ďalších inšpiratívnych nápadov na nové skvelé produkty a samozrejme, zákazníkom veľa príjemných chvíľ s ich novými produktmi. Inšpirujte sa aj vy na www.polum.sk

Možno sa vám bude páčiť

Komentuj

Váš email nebude zverejnený.